V Humennom sa začala súťaž o Putovný pohár prezidenta HaZZ

21.09.2005 Humenné

Humenné 21. septembra (TASR) - Preukázať odbornú zdatnosť hasičov záchranárov je cieľom tretieho ročníka súťaže o Putovný pohár prezidenta Hasičského a záchr...
Humenné 21. septembra (TASR) - Preukázať odbornú zdatnosť hasičov záchranárov je cieľom tretieho ročníka súťaže o Putovný pohár prezidenta Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), ktorý dnes odštartovali v Humennom.

\"Našim zámerom je zdokonaľovať ľudí v záchranárskych činnostiach, pretože vo veľkej miere sa zúčastňujú na iných zásahoch než je klasické hasenie požiaru\", uviedol pre TASR prezident HaZZ Jozef Paluš. Dodal, že odborno-športová súťaž má preveriť hasičov zo zručností, ktorým sa venujú počas celého roka, a ktorí pri vysokom zaťažení musia robiť presne, rýchlo a za prísneho dodržiavania všetkých bezpečnostných opatrení.
Do dvoch súťažných disciplín sa počas dvoch dní zapojí 12 päťčlenných družstiev, z toho osem družstiev zastupuje krajské riaditeľstvá HaZZ, tri družstvá sú zo záchranných brigád a jedno družstvo tvoria hasiči HaZZ hlavného mesta SR Bratislavy.
Profesionálni hasiči si odskúšajú svoje zručnosti pri vyslobodzovacích prácach počas zrýchleného presunu s použitím dýchacích prístrojov. Súťažiť budú v rezaní kovovej rúry rozbrusovačkou, v rozvinutí hydraulického vyslobodzovacieho náradia, vzduchových zdvíhacích vankúšov a ťažkého bremena do výšky. Súčasťou zápolenia bude aj použitie vákuových dláh a kardio-pulmonálna resuscitácia. \"Po splnení týchto úloh na každom pracovisku musia súťažiaci zabehnúť ešte 300-metrový okruh náročným členitým terénom, \" povedal prezident. Poznamenal, že v druhej disciplíne si odskúšajú záchranu raneného z hå bky, lezecké schopnosti a pod.
Vyhodnotenie súťaže sa uskutoční vo štvrtok popoludní.
 

Vyberte región

mark